Luonto & Historia

Esteettinen Elisaari

Elisaari – tammimetsiköstään tunnettu

Elisaaren alue on tunnettu Suomen suurimpiin kuuluvasta luonnonvaraisesta tammimetsiköstään, jonka ikä voidaan laskea sadoissa tai jopa tuhansissa vuosissa. Eläimistö on runsas, ja alueella on tavattu valkohäntäpeuroja sekä hirviä. Joka kesä Elisaaressa laiduntaa myös lehmiä sekä lampaita.  Saarella on opastettu luontopolku ja sen varrella on kylttejä, joissa kerrotaan alueen kasvillisuudesta ja historiasta. Parin kilometrin pituinen luontopolku on hyvä keino tutustua saaren luontoon ja historiaan.

Luontopolku kiemurtelee kumpareista maastoa mukaillen, mutta korkeuserot ovat kuitenkin suhteellisen pienet. Osa polusta mennään pitkospuiden päällä astellen ja laiduntamisen vuoksi paikoittain maisemaa halkovat puiset portaat. Elisaaren luonnossa on nähtävissä monenlaisia merkkejä ihmisen pitkäaikaisesta toiminnasta. Saari on kuulunut hyvin läheisesti Fagervikin ruukin vaikutuspiirin.

Lisää Fagervikin ruukin historiasta: https://www.inkoo.info/l/fagervikin-ruukin-varhaista-historiaa/

Osa tammista sijaitsee metsäsaarekkeissa, joita yhdistävät muutama sata vuotta sitten veden peitossa olleet niityt ja maakaistaleet. Metsäsaarekkeen puut ovat aloittaneet kasvunsa pienissä, pääsaaresta erillään olevissa saarissa. Metsiköissä on myös komeita tervaleppiä, joista voi kasvaa näissä kosteissa ja aurinkoisissa olosuhteissa todellisia jättejä.

Luontopolun varrella olevan kallion päältä avautuu upea maisema ja kauempana horisontissa on nähtävissä historiallinen Barösundin salmi, purjehdusväylä ja solmukohta, josta on haarautunut vesireitti Tallinnaan. Bärösund on mainittu jo 1200-luvulta peräisin olevassa tanskalaisessa väyläselostuksessa. 1600-luvun karttojen perusteella Porkkalaan vienyt väylä kulki salmen kautta.  Elisaaressa toimi 1700-luvulla Ruotsin kuninkaan telakka, ja vallanpitäjien vaihduttua myöhemmin alueella vieraili Venäjän tsaari Aleksanteri III vaimonsa Maria Fjodorovnan kanssa. Etenkin keisarinna oli ihastunut Barösundiin ja Tammisaaren saaristoon, jossa keisarin laivasto vieraili useita kertoja. 

Keisarillinen laivasto Barösundin luotsituvan edustalla 4.7.1885 (Hjertzell Fritz, Museoviraston kuvakokoelmat)

 

 

 

 

Lisää keisariperheen vierailuista: https://www.inkoo.info/keisariperhe-inkoossa/

Luontopolku päättyy saaren sisäosassa sijaitsevan Mellangårdin kartanon pihamaalle. Puolisen kilometriä rannasta, saaren sisäosissa sijaitsee Mellangårdin tila. Tilan historia yltää 1500-luvulle asti ja arkeologisten löytöjen perusteella ihmiset ovat viihtyneet näillä seuduilla jo tuhansien vuosien ajan. Keltainen uusrenessanssityylinen päärakennus on rakennettu 1902 ja se toimii nykyisin tilausravintolana, sekä taidegalleriana. Elisaaren ulkoilualueella on myös muitakin rakennuksia ja osaa niistä vuokrataan majoituskäyttöön. http://www.elisaari.fi/majoitus/

Teksti: Kristin Lauharo
Teksti: Kristin Lauharo

Elgsjön tulipalo 9.7.1894

Inkoon saaristossa Elgsjön saarella raivosi heinäkuun 9 p:nä suurenpuoleinen tulipalo, joka poltti suurimman osan Elgsjön kylää poroksi. Tuli syttyi klo 12 päiv. ja levisi helposti pitkällisen auringonlämmön kuivaamiin rakennuksiin. Tunnin kuluessa oli kymmenen eri taloa liekkien vallassa ja klo 3 olivat ne palaneet poroksi. Samaan aikaan sytyttivät säkenet kylän pohjoispuolella olevan metsän, mutta täällä onnistuttiin kuitenkin illalla rajoittaa tuli. Tulipalo oli alkanut maanviljelijä Holmbergin omistamalle Mellangårdin tilalle rakennetun kaksikerroksisen päärakennuksen yläkerrassa olevassa keittiössä. Palaneissa taloissa olivat ainoastaan rakennukset aikaisesti vakuutetut; kaikki muu oli vakuuttamatonta. Koko vahinko nousee, alhaisesti arvattuna, noin 35,000 markkaan, josta ei kolmasosakaan tule palovakuutuksen kautta korvatuksi.

(1894 Sampo : lehti vakuutusasioita varten no 4)

 

Kuvia

Yhteystiedot